PROJECT CODEPROJET CODE
TYPE
DESCRIPTIONAFFECTATION
LOCATIONLIEU
CLIENT
SQUARE METERSSURFACE

CLS_P115/08
HEIGHTENING OF TOWN HOUSES
Genève-Champel

Built in the 1980s, the project is based on a series
of town houses. Elevating this structure means deciding
in favour of the concept of extension rather
than imitation. Heightening, read adding, superimposing,
means that beyond formal questions,
this “complement” to the existing structure must
comply with load-bearing constraints.
“Light” therefore becomes the watchword of this
project. Light in terms of the adopted construction
method. Light with respect to the timber
load-bearing structure assembled in the workshop,
before being transported and installed on-site in a
short time to avoid damaging the existing roof.
Light in terms of the facing. In contrast to a fairfaced
concrete building, cladding material is used
here made of pre-weathered zinc. Once installed
in alternating concave and convex folds, it creates
a vibration effect in the materials depending on
the light conditions. The metalwork at the edge of
the roof is extended to become the façade, giving
the ensemble a greater sense of unity.
An expression of lightness. The choice of rhythm
used in this construction allows the insertion of
large window openings, providing framed views
of the surrounding cityscape, the countryside and
the green environment.
A structure has been turned into a shelter, an
inhabited roof.

Photo credits: Marisa Baumgartner

CLS_P115/08
Surélévation d’un ensemble de town-houses,
Genève-Champel

Bâti dans les années 1980, le support est un ensemble de « town-houses ».
Le surélever, c’est se déterminer sur la notion de prolongement, sans mimétisme.
Surélever, c’est ici, surajouter, superposer, cela signifie qu’à la structure existante, ce « complément » devra, au-delà de toute question formelle, en respecter les contraintes statiques.
Ainsi, léger devenait le maître-mot du projet .
Léger dans le mode structurel adopté.
En utilisant une ossature porteuse en bois, assemblée en atelier, transportée et installée sur place dans un court espace-temps afin de ne pas créer de nuisances à la toiture d’accueil.
Léger, dans l’habillage.
En contraste avec un édifice de béton structuré, employer un matériau d’habillage, le zinc prépatiné qui, travaillé alternativement par pli concave ou convexe, procure sous les divers angles de la lumière, une vibration de la matière.
La ferblanterie de bord de toiture se prolonge pour devenir façade, et ainsi, donner à l’ensemble une plus grande force unitaire.
Léger, dans l’expression.
En choisissant, dans le rythme de la structure, de percer l’ensemble de larges ouvertures, cadrant sur les prolongements les plus lointains, le paysage bâti ou végétal environnant.
Faire d’une structure, un abri, un toit habité.

Photo credits: Marisa Baumgartner

05_CLS
04_CLS
02_CLS
06_CLS_land
08_CLS
00_0
01_web_0
PLAN_0